Innerträdgården kallas det 150m2 stora området väster om vår Iillstuga. D.v.s området innanför granhäckarna, byggnaderna och altanen.

 

Då vårt hus var renoverat till den punkten att det blev beboeligt i juni 2002 anlades här ett köksland på befintlig gammal gräsbevuxen äng. Ängen slogs ner och ett litet dike blev fastfyllt med dräneringsrör. Kökslandet blev byggt ovanpå marken med träramar och fylldes med jord från en av våra åkrar. Runtomliggande mark fylldes också upp och gräsmatta såddes in! Kökslandet fick en y-formad mittgång som jag anlade av grus och natursten (jordgubbsväv under som rotogräs spärr). Gången finns ännu kvar idag även om allt annat runtomkring förstorats och ändrats med åren. Tyvärr finns det inga bilder från denna första tid!

Jag märkte från början att de mest solälskande grödorna inte var de enklaste att odla här eftersom solen kommer in först kl 13-14 tiden. Åkerfräken har jag tampats med från begynnelsen och gör det än idag, även om problemet minskat. Den växten lär indikera att jorden är packad eller dåligt dränerad. Jorden har dock under min tid byggts upp genom täckodling. Det som förbluffar en mest är att det här var det enda stället jag odlade grönsaker på fram tills jag 2017 anlade kökslandet nere vid åkern. Jag hade väl andra intressen som yngre och satte inte ner lika mycket tid på odlandet då. Därtill fanns mycket som skulle renoveras, fixas och målas på gården. Än idag är inte allt klart!

En bit bort från kökslandet planterades rätt snabbt granhäckar i norr och väst. Som en avgränsning till resterande tomten. Var trött på åsynen av högt gräs och sly och ville helt enkelt göra en avgränsning på vad som skulle vara den omskötta delen. Det var tänkt att allt bakom häcken skulle förbli vildvuxet men det gick inte många år så blev delar av det nordliga området också trimmat och fixat. Där har jag idag också planterat in fruktträd och bärbuskar! Häcken längst till väst ville jag ha hög för att täcka bort åsynen av grannens stora hall och för att få insynsskydd. De två andra blev enbart axelhöga för att de ej skulle skapa skugga i trädgården. Häckarna ger ju därtill skydd mot vindar och bidrar till att skapa ett gynsamt mikroklimat! 

Uppifrån skylift en juli kväll 2023.

Redan andra året i huset planterade jag tre äppelträd, ett päronträd, röd krusbär och röda & svarta vinbär. På den vägen har det fortsatt, allt fler buskar och träd har planterats och gräsmattan har fått ge vika litet i taget. Speciellt efter att jag 2017 anlade kökslandet på annat ställe! Platsen är nu i dagsläget rätt långt påväg att bli en liten ätbar skogsträdgård. Det är målet i alla fall! Fokus framöver är att få till ört- och markskiktet. En renodlad ätbar skogsträdgård blir det inte för platsen har inslag av en hel del icke ätbart och icke användbart! Jag talar nog hellre bara om en perenn, ätbar mångfaldsträdgård! Eftersom vår altan är i anknytning till området så vill jag ha rätt mycket blommor, gärna pollinerarvänliga och som lockar till sej diverse småkryp. Speciellt önskas fjärilar på besök!

 

Tänk om man då redan i begynnelsen hade gått kursen i permakultur och regenerativt jordbruk och att man känt till hügelbäddar, no-digg och anläggande av nya bäddar direkt på gräsmattan. Så mycket tid man hade sparat, samt säkert också en slant eller två. Kroppen skulle därtill inte slitits så! Skulle jag ta mej an området idag skulle jag först analysera platsen och utifrån platsens egenskaper göra en plan, och då först sätta igång! Nu har vägen gått i kringel krångel omvägar och jag har ändrat och gjort om otaliga gånger. Fast å andra sidan är det ju just det där skapandet i stunden jag gillar! Som en tavla som man förbättrar litet i taget, där man gör nya lager i nya färger och provar sej fram. Man brukar ju säga "resan är viktigare än målet". Kan inte låta bli att undra om jag likväl skulle ha gjort granhäckarna, eller hade jag månne planterat ätbara häckar i stället?

Här följer en bildkavalkad uppdelat i vår, sommar och höst! Alla bilder går att Klicka för att förstora!

VÅR

21 maj 2023. Bland de första att blomma är rosa backsippa Perlen glocke, som återfinns på bägge sidor om parkbänken. 20 juni starkare rosa blomning i azalean Ruususen uni under den uppstammade aronian, som på bilden redan haft sin kortvariga vita blomning! På var sida om azalean växer vit ölandstok.

 

Detta år hade jag i juni fyllt ut blombänken bredvid bänken med basilika Yemenite som blommade fint hela sommaren då man klippte bort utblommade stängslar!

Trädgårdsaurikel, purissima kejsartulpan

och purpurtreblad 21 maj 2023.

Mycket blommar i vitt på våren! Här honungsbär, krikon och päron 24 maj 2023. Honungsbär finns i sorterna Aurora, Honeybee och Boreal blizzard. Päron finns i sorterna Pepi, Lada och Tshizhovskaja. Krikonträdet fick jag som spöplanta och nu först tio år senare har den börjat blomma såhär rejält och ge skörd! I trädgården finns också ett plommonträd Węgierka Wczesna som planterades 2022 och förhoppningsvis ger den skörd snabbare än krikonträdet. 

26  maj 2023.

<-----   ----->

13 juni 2023.

På vänster hand äppelträdet Grenman. Busken under trädet är vit ölandstok.

Rosa mossflox piggar upp!

Busken på högerhand, en två år gammal röda vinbär Punahilkka (rödluvan).

På högerhand blommar aronian i vitt. Undet aronian dvärgblågran, spetsmössa och purpurtreblad (skymd).

I den höga häcken till vänster, med havtorn framför sej, finns en port till trädgårdsdelen Skogen. I cirkeln mitt på bild växer krikon.

Ungträdet vänster i bild är päron Lada och bakom den, i andra änden häcken, växer det ca 20 år gamla päronträdet Pepi.

Ungträdet höger i bild är päron Tshizhovskaja.

Vänster sida om Tshizhovskaja växer honungsbär Honeybee och höger om den Aurora. Under päronet växer gul penningblad. Den är inte ätbar men tanken är att den skall få spida ut sej och bli en lysande sol i markbottnen. 

Under honungsbär växer jordgubb. Den må finnas där tills buskarna blir fullstora. Sen kommer de nog bort för de producerar inte så mycket i detta rätt skuggiga läge och så har jag problem med jordgubbsvivel, vars hona lägger ägg i jordgubbsknopparna och får dem att falla av.

Stengången som blivit kvar sedan här var ett köksland. På vänster hand finns honungsbär Boreal blizzard och plommon ungträdet Węgierka Wczesna. På höger sida två olika luddkörsbär.

Av luddkörsbär har jag en buskversion som ger små mörkröda bär och en uppstammad Snövit som ger små söta, vita bär. Buskversionen planterades något år senare. Tyckte Snövit gav dåligt med frukt trots bra blomning så med buskversionen och korspollinering får jag förhoppningsvis bättre skörd.

Örtcirkel med fransk dragon och oregano. Även timjan inplanterat på sommaren. Baktill från vänster; päron Pepi, spaljerat sommaräpple Pirja och sommaräpple Huvitus. Framtill från vänster; två svarta vinbär, rabarber, fläder Sambucus nigra och röda vinbär.

Från altanen sett (mot norr). I den djupa blomlådan vid altanen växer två pyramidklippta serbisk gran och fyra bollklippta lågväxande spireor.

SOMMAR, bilder från 30 juli 2023.

På höger hand en medelhög vit astilbe med sina plymlika ställningar.

Borstnejlika, blåklint, prästkrage, viol, backnejlika Arctic Fire, isop Roseus och honungsfacelia får växa vilt tillsammans!    ---->

Kanten är insådd med vitklöver till att klippa och använda som täckmaterial i odlingen. Mix blomning av bl.a honungsfacelia, ringblomma, blåklint och koriander.

På vänsterkant buskar sej sparris, en gammal sort som delats från hemgården! På högerhand, i bakgrunden, Malmgård gråärt. 

Till vänster, den utomordentligt höga, lokförare bergfälts jätteärt. På höger hand gul spritärt Gelbe mai.

Fram tills att buskarna blir fullstora finns det gott om plats att odla lite grönsaker som sallat, persilja och dill. Här finns även fleråriga som gräslök, piplök, sköldsyra och rödbladig syra. Planen är att få in mer fleråriga grönsaker, bara jag hittar plantor. Har misslyckats med att driva upp från frö diverse sorter så skulle helst vilja få tag i plantor.

SOMMAR, bilder från juli 2024

HÖST

 

19 augusti 2023.

Rödbladig revsuga, myskmalva och rödbladig kärleksört.

3 oktober 2023.

I framkant den mattbildande myskmadran och ståtliga brunröda dagliljan.

Aroniabären är nu mogna!

Kärleksört avslutar blomningen för säsongen. Den sista färgklicken bland höstens brunskiftande färger.