Jag har i dagsläget ett kallväxthus på 12. Växthuset, med sydläge, är byggt 2017 av gamla fönster i gaveln av uthusbyggnaden. Designen är min egen inom ramen vad fönsterstorlekarna tillgav och den snälla händiga maken snickrade ihop den! Även om fönstrena var gratis så blev det att kosta ca 570€ i inköpt byggverk, gjutning av betongsockel och tak av genomskinligt plast. Ändå rejält billigare än köpt motsvarande storlek. När det begav sej så fanns det heller inte någon köpeversion av väggmodell som skulle passat vår uthusgavel, för det var där jag ville ha det placerat! 

Foto från 22 april 2022.

Växthuset är rätt skuggigt då konstruktionen innefattar mycket träverk. På sommaren behöver jag således inte kalka eller hänga upp skuggväv. Varmt blir det förståss, skjutdörren i mitten brukar stå öppet för vädring och i båda gavlarna finns små öppningsbara fönster. Den ena har automatisk öppning men fungerar inte så bra då fönstret med träram är lite för tung för fjädern. Det är nog ett passande på sommaren med att öppna och stänga dörren för vädring! Tack och lov har jag en automatisk solcellsdriven droppbevattning som får sitt vatten från en regnvattentunna. När solen lyser så startar systemet av sej självt och vattnar med den intervall man ställt in. Är det mulet så går den ju inte men då behövs ju heller ingen bevattning!

 

Från början använde jag växthuset till uppdrivning av köldtåliga växter på våren och på sommaren odlade jag sådant som inte går i zon 3 på friland; som tomat, paprika och gurka (samt ett  Äkta kvitten, cydonia oblonga träd). Sedanmera har växthusfunktionen ändrats till att även förlänga odlingssäsongen. Vintern är numera uthärdlig då man kan odla ätbart året runt. Tips och inspiration om vinterodling får jag av Sara Bäckmo.

 

20 maj 2023. Äkta kvitten trädet blommar.

Växthusets västra del har trägolv och den östra har jordbotten. Delen med trägolv var tänkt till sittplats men då totala odlingsutrymmet är så litet så blev det att utnyttja även dessa kvadratmetrar till odling. Sitta får vi göra på utvikbara stolar innanför skjutdörren, där får 2 personer plats för att vindskyddat njuta av vårsolens strålar. Bakre delen har en 1,7m2 jordbotten och där odlar jag förutom mitt kvitten träd, en Somerset seedless vindruva som jag stammat upp för att ha druvorna dels mot bakre väggen och dels som 'tak'. Som undervegetation har jag ramslök, piplök, gräslök, timjan, oregano, citronmeliss samt en fransk och en rödådrad syra. De övervintrar helt bra här!

 

Fram tills sommaren 2022 odlade jag enbart direkt i jordpåsar, plastkrukor, zinkämbare och en stor gammal vedlåda. Blev varje år att köpa ny påsjord att fylla ut med samt något ekologiskt gödsel. Har alltid haft i åtanke att odla direkt i marken i den östra sidan men ville först kväva bort rotogräs med markduk. Åren gick och det var först våren 2022 som jag kom till skott att ändra denna del, mycket tack vare lärdomarna från Permakultur och regenerativt jordbruk utbildningen, om hur viktigt det är med jordens mikroliv för välmående växter. Det blev en L- formad odlingslåda på 1,2m2 . Kanterna, som är 30cm höga, gjordes av gammalt tegel som jag kom över. Inspirerad av hügelbäddar fyllde jag den som en lasagne med murkna björkstammar i botten. Sen löv, gammal jord, lite hönsdynga och påsjord överst. Fungerade mycket bra, tomaterna som jag odlade där på sommaren var friska och gröna och gav fint med skörd. Det bästa med hügelbäddar är att de håller fukten så bra i.o.m trädstammarna. Därtill hoppas jag att de påskyndar bildandet av mykhorritza som tillsammans med jordmikroberna ser till att växterna får den näring ur jorden som de behöver. Odlar nog fortsättningsvis också i krukor men det känns faktiskt konstigt att knyckla in växter i sådan 'fattig' krukmiljö. Nog mår växter bäst av att få vara i direktkontakt med moder jord!

 

Gå in på länkarna nedan och se växthusodlingen under årets fyra kvartal: