I väst växer en blandskog dit jag 2021-2023 planterat in en lind, två skogsalm och två turkisk hassel. Hade från början bara en turkisk hassel men då jag läste att den behöver en kamrat för bra pollinering och fruktsättning, planterade jag en till. För även om ett träd har både han- och honblommor behöver de inte blomma samtidigt på samma planta och eftersom det tar länge för träd att bli produktionsmogna är det bäst att ta det säkra före det osäkra och ha två träd från början.

Förändringen av denna skog började egentligen redan i början på 2000-talet då 8 stycken ekar, som vi hade fått, planterades in på ett måfå. Tre av dem har överlevt och blivit små träd på ca 8 meter! Synd bara att två av dem växer med 3 meters mellanrum så en måste eventuellt bort i framtiden! Ekollon är annars ätbara efter urlakning i vatten!

Paikkatietoikkuna.

Därtill har jag även anlagt ett område med buskblåbär där det tidigare växte en grandunge. Den kapades ner 2020 när träden blev för höga och skuggade kvällssolen. Idag växer där en av varje sort av Sierra, Chandler och Pink bonbons. Jag testar nu att göra avläggare av Pink bonbons för den gör såna vackra rosa bär som dessutom är söta i smaken (de andra två har jag ej fått smakprov på än - de har ej klarat vintrarna så bra hittills) Egentligen skall buskblåbär förökas med sticklingar, vilket jag inte lyckats med, men jag tänkte göra ett försök såhär! Skulle gärna köpa plantor då jag redan har förberett plats för tre buskar till, men denna sort finns inte att fås i handeln mera. Angående buskblåbär, gäller det att hålla koll på sorterna, så att de blommar ungefär samtidigt, då det är korspollinering som gäller!

 

I framtiden har jag åtminstone ännu tänkt plantera in 3-4 stycken hassel. Platsen för dessa är en öppen yta mitt i området där det nu växer ett högt vassliknande gräs (grenrör?). Måste därför förbereda planteringsplatserna först med att kväva det långa gräset med plansiloplast. Behöver observera och undersöka nogrannare denna mark, vad det är för jordmån och fuktighet. Eventuellt borde man kanske först skapa upphöjningar (hügelbäddar) ifall det är fuktigt?! För ifall det är grenrör som växer där så skulle det just tyda på fuktig mark!

Mera text och bilder kommer 2024, efter att jag fotograferat!