sommaren händer det egentligen inte mycket i växthuset. Vårens grödor äts upp, tomat och gurkplantorna som drivits upp inomhus planteras ut. Paprikan har jag slutat med för den hinner aldrig bli mogen hos mej! Sen vattnar och vädrar man och väntar.... och väntar, att tomaterna och gurkorna skall mogna. 2023 var ett dåligt tomatår för mej. Plantorna tycktes inte trivas och tomatklasarna var få! Vet inte vad det berodde på? Jag hade ju t.o.m köpt tomatjord som jag blandade i den befintliga jorden. Hade för övrigt mycket problem med att driva upp plantor i växthuset i år och undrar om det var något fel på så- och planteringsjorden jag använde. Sådderna tynade liksom bort när de kom upp. Tänker faktiskt pröva köpa kaktusjord till sådderna år 2024.

Bilderna är från 7 september och största delen av tomaterna har ännu inte mognat. I odlingslådan växer även självsådd tagetes och cylinderformad rödbeta. Rödbetan skulle jag egentligen använda som blad men det blev aldrig att använda den så de växte sej fullstora. Gurkan är snackgurka Picolino och tomatsorterna för i år var Maskotka, Boronia, Loxton lass och Ruthje (2st). Därtill två vardera av busktomaterna Vilma och Window box yellow som växte i krukor eller andra byttor.

Förutom någon enstaka gurka och tomat så äter vi altså inget mer än diverse kryddor från växthuset under denna årstid. Basilika och meiram är sådana kryddor som trivs i värmen och kan bra odlas i kruka! Oregano, timjan och citronmeliss i jordbotten hade jag ju också som mångåriga växter!

Gå in på länkarna nedan och se växthusodlingen under årets andra kvartal: