I slutet på april månad kan man se resultatet av vintersådderna, eller den uteblivna sådana. Vinterodling är trots allt alltid en chansning och man kan aldrig veta hur det kommer att lyckas. Varje år är unik. 2022 var inte värst bra, jag hade problem med frön av spenat, ruccola och pak choi som grodde ojämt och de som kom upp gick snabbt i blom. Med ett litet växthus som mitt blir temperaturen snabbt för hög vid en tidig vårvärmebölja. Det är då inte heller lätt att hålla rätt fuktighet i grunda tråg. Tror även att jag hade för dåligt gödslad jord så att sådderna inte utvecklades snabbt nog. Därför är det bra att även ha vintersådder gjorda ute på friland eller utomhus i krukor/odlingslådor. Jag hade förnuftigt nog detta år även vintersått spenat ute, så där fick jag åtminstone senare lite spenat!

 

Favoriten namenia lyckades dock åter igen bra i växthuset! Den finns i den lilla gråa trälådan på höger sida.

Krukorna i förgrunden med ruccola, röd mizuna och rädisa.

22 april 2022.

Ramslöken under äkta kvitten trädet kommer upp tidigt på våren och är en trevlig vitlökssmakande bladlök. Skördetiden är dock rätt kort och snabbt gör den vackra vita blomstänglar. Ramslöken har med åren självsått sej under hela trädet!

15 april 2020.

21 maj 2023.

Vackra blommor i Äkta kvitten och ramslök.

Året 2020 igen, var prunkande som du kan se nedan. Fiberduk får man ha tillhands till de kyliga nätterna. Mycket passande med att ta bort fleecen på dagarna och bädda in till nätterna - men ack så belönande! Se skillnaden från 15:e till 24:e april!

15 april 2020.

15 april 2020 - I förgrunden sibirisk bladraps, Red Russian.

24 april 2020.

24 april 2020 - i förgrunden de i växthuset övervintrade jordgubbsplantorna för några tidiga gubbar.

24 april 2023 hade grödorna däremot inte hunnit längre än såhär. Endast ramslök och gräslök fanns att skörda.

År 2023 fick jag vänta ända tills 13 maj för att kunna skörda bladgrönt!

Odlingslådan med dill, ruccola, asiatisk blad mix, rädisa, morot, spenat och extra dwarf Pak choi. Kruka med den låga, snabbväxande Norli sockerärten.

Odlingstråget i förgrunden är ett misslyckat försök på rund rättika och sallat (vars frö var gamla med dålig grobarhet). Min vintersådda kål gav också klent resultat och jag blev tvungen att så om. På bild, bakom tråget, några överlevare, 2st purpurkål Scarlet!

Tråg baktill med lyckad sådd av

asiatiska blad (vä) och dill & namenia (hö).

Gå in på länkarna nedan och se växthusodlingen under årets andra kvartal: